antti

 Netplaza rakentaa Oulun kaupungin alueelle ilmaisen valokuituverkon

Microbot

Oululainen internetoperaattori Netplaza Oy rakentaa Suur-Oulun alueen kattavaa valokuituverkkoa. Valokuituverkon rakentaminen on aloitettu jo viime vuoden puolella ja rakentaminen on toimitusjohtaja Tommi Linnan mukaan aikataulussa.

”Tällä hetkellä ilmaisen valokuituverkon alue kattaa jo keskustan sekä sen eteläpuoliset kaupungin osat. Tällä hetkellä olemme rakentamassa alueita keskustan pohjoispuolella”, Linna kertoo. 

”Omistamme tällä hetkellä kaikki kehitetyn teknologian patentit ja kiinnostus lisensointineuvotteluille on ollut kova. Jo heti ensi viikolla Nasan delegaatio saapuu Ouluun tutustumaan maanalaiseen laboratorioomme, jota rakennettiin samaan aikaan kallioparkki Kivisydämen kanssa salaisessa sisarprojektissa”, paljastaa Linna.

Fotobotteihin perustuva verkko voidaan rakentaa vaikka pistorasian kautta 

Netplazan ilmaisen valokuituverkon mahdollistaa 1.4.16 –protokollaan perustuva fotogeneesinen itse-itsensä-rakentava valokuitukaapeli.

”Yksinkertaistettuna käytämme pieniä fotobotteja, joihin on ohjelmoitu kaupungin sähköverkon kartta. Fotobotit voidaan syöttää verkkoon vaikka lähimmästä pistorasiasta ja ne alkavat automaattisesti luoda verkkoa sähköverkkojen kylkeen. Kun tietty verkoston osa on valmis, valokuituverkko viimeistellään valottamalla fotobottien syöttöaukkoa valkoista ledivaloa tuottavalla valaisimella”, kertoo tuotekehitysosaston johtaja Bruce Wayne. ”Koska erillisiä investointeja infrastruktuuriin ei tarvita, tekniikka on helppo ottaa käyttöön missä tahansa.”

Valokuituverkko voidaan siis helposti rakentaa paikkoihin, joihin on jo vedetty sähkölinjoja. Hätätapauksessa myös viemäröintikanavia pitkin verkon rakennus onnistuu, joskin tuolloin vaarana on lisääntynyt roskaposti. Tämän ongelman saa kuitenkin helposti korjattua käyttämällä esimerkiksi filtteriä XX Pro tai Valencia.

Uuden valokuituverkon käyttöönotto tapahtuu perjantaina 1.4. klo 13.00 Oulussa Kulttuuritalo Valveella, Hallituskatu 7.

Julkaistu 1.4.2016

Fotobotit ovat magnetismiin perustuvien microbottien (kuvassa ylh.) kaltaisia, itsenäisesti toimivia objekteja.