antti

 



Väestönsuojien kunnosta vastaavat kiinteistöjen käyttäjät

Kuhmon virastotalo mv 990

Väestönsuojan rakentamisvelvoite määräytyy Suomessa rakennuksen koon, käyttötarkoituksen ja henkilömäärän mukaan, ja väestönsuoja löytyy useimmista 1950-luvun lopun jälkeen rakennetuista kerrostaloista. Tänä päivänä kaikkiin, vähintään 1200 neliömetrin rakennuksiin tehdään väestönsuoja. Suojien rakentamista ohjaa rakennuslupa, ja pelastuslaki puolestaan määrittelee, että väestösuoja voidaan ottaa tarpeen vaatiessa käyttöön 72 tunnissa.
Väestönsuojan hoitajan valitsee kiinteistön yhtiökokous. Hoitajaa ei ole pakko valita, mutta se on suositeltavaa. ”On hyvä muistaa, että viime kädessä kiinteistön käyttäjät ovat vastuussa väestösuojan kunnostuksesta”, MST Consulting Oy:n toimitusjohtaja Teemu Myllyoja sanoo. ”Kiinteistöhuolto ei kunnosta väestönsuojia.”

Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen kohteista Kuusamossa, Kajaanissa, Kuhmossa ja Oulaisissa on väestönsuojat. Kohteet ovat Kiinteistöjen Turvatakuun piirissä, mikä tarkoittaa suojien osalta, että niiden kunto tarkastetaan vuosittain.
”Turvatakuun piirissä olevien kiinteistöjen käyttökunto varmistetaan tarkastuksen yhteydessä. Paikallinen pelastuslaitos määrittelee suojan koon mukaisen varustetason, ja Turvatakuun huoltokirjaan kirjataan, että kaikki on kunnossa”, Teemu Myllyoja kertoo.

”Meidän kaikkea kiinteistönpitoamme ohjaa asiakaslähtöinen turvallisuusajattelu”, toteaa Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Jari Kröger. ”Väestönsuojien kunto osana Kiinteistöjen Turvatakuu -palvelua on meille yhtä tärkeää kuin kaikki kiinteistöjen turvallisuuteen ja ylläpitoon liittyvä toiminta.”

Julkaistu 18.1.2022
Kuva: Kuhmon virastotalo (Pekka Agarth)