
Viime vuoden kokonaistilanne älypuhelinmarkkinoilla on vielä asiantuntijoiden arvioitavana, mutta suuntaviivat ovat selvillä. Ylivoimainen ykkönen maailman älypuhelimien käyttöjärjestelmissä on Googlen kehittämä Android, jonka osuus markkinoista lähentelee tutkimuslaitoksesta riippuen kolmea neljäsosaa. Joissain Euroopan maissa Android pitää hallussaan yli 90 prosentin markkinaosuutta älypuhelimien myynnistä. Applen iPhone - käyttöjärjestelmä iOS on markkinaosuudeltaan vaatimaton, noin 17-19 prosentin luokkaa, vaikka Apple takoo puhelimillaan huikeista summia rahaa. Vasta loppuvuonna siivilleen päässyt Windows -puhelimien myynti, veturina Nokia Lumia -mallistollaan, on koko vuoden luvuissa markkinaosuudeltaan lilliputti, mutta vuoden viimeisen neljänneksen myyntiluvut antavat luvan odottaa, että markkinaosuus tulee tänä vuonna kasvamaan. Myös Android -puhelimilla menestynyt Samsung on jo julkaissut omat Windows Phone -mallinsa. Kovimmat ennusteet lupaavat Windows -puhelimien osuuden lähestyvän jopa kymmentä prosenttia, mikä tarkoittaa hidasta hivuttautumista iPhonen rinnalle, etenkin jos Applen kompurointi markkinoilla jatkuu.
Älypuhelinkisassa on pitkään ollut merkittävä tekijä se, kuinka paljon kiinnostavia sovelluksia kullekin käyttöjärjestelmälle on tarjolla. Nokian Symbian -käyttöjärjestelmän kaatumisen eräs keskeinen tekijä oli juuri sovellusten vähäinen määrä kilpailijoihin verrattuna. Matkapuhelinvalmistajat eivät itse ole vastuussa kuin murto-osasta sovellusten kehittämistä – tärkeimmässä roolissa ovat itsenäiset mobiiliohjelmistojen kehittäjät ympäri maailmaa.
Oulussa pääpaikkaansa pitävä Boogie Software on kehittänyt sovelluksia mobiililaitteisiin vuodesta 2006. Kuinka älypuhelinmarkkinoiden muutokset ovat näkyneet ohjelmistokehityksen kannalta? – Muutokset näkyvät suoraan, toimitusjohtaja
Jari Silaste sanoo. – Otimme tavoiteeksi pystyä toimimaan kaikilla markkinoilla olevilla älypuhelinalustoilla. Aloimme tehdä omia Android- ja iPhone –sovelluksia heti kun se oli mahdollista ja olimme valmiina ennen asiakaskysyntää.
Tähän saakka trendi on ollut se, että mobiilisovelluksen tilaava asiakas haluaa sen Android- ja iPhone-ympäristöihin. Milloin Windows Phone -sovelluksia ruvetaan kyselemään? – Ensimmäiset projektit on jo tehty, Silaste kertoo. – Asiakkaat ovat vielä varovaisia, ensin halutaan nähdä kuinka hyvin Windows -puhelimet alkavat yleistyä. Windows Phone 8 on jo teknisesti kypsä: joillakin sovellusalueilla se ohittaa NFC:n ansiosta iPhonen ja yleensä sen sovellusten tietoturvaa pidetään Androidia parempana. Kaikki menevät kuitenkin eteenpäin ja myös Samsungin tukema Meego-pohjainen Tizen voi nousta merkittäväksi alustaksi. Varmaa on, että kaikkien älypuhelimien käyttäjät odottavat saavansa paljon sovelluksia käyttöönsä. Sekä huviksi että hyödyksi.
Esimerkkejä Boogie Softwaren sovelluksista
Julkaistu 28.1.2013