antti

 Tampereella tehdään arvokiinteistöjä

arvo2 BW

Rakentaminen Suomessa elpyy edelleen. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä rakennusliikkeiden liikevaihto kasvoi lähes 8 prosenttia, ja tälle vuodelle kasvun ennustetaan jatkuvan. Rakennussektoria on viime vuoden kannatellut erityisesti korjausrakentaminen, mutta nyt myös uudisrakentaminen erityisesti julkisella puolella näyttää pieniä piristymisen merkkejä.
Eräs suurimmista tänä vuonna valmistuvista julkisista kiinteistöistä on Tampereelle noussut Arvo2 -nimeä kantava rakennuskokonaisuus, johon keskitetään Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveystieteiden yksiköiden sekä BioMediTechin toiminnot.Se tulee jo toiminnassa olevan Arvo-rakennuksen yhteyteen Tampereen Kauppiin.
Uudisrakennuksen koko on 24 000 neliötä, ja sinne sijoitetaan sekä laboratorio-, opetus- että toimistotiloja. Arvo1- ja Arvo2-rakennusten tilat ovat yhteiskäyttöisiä ja täydentävät toisiaan. Kaupin alue on vilkas lääketieteen ja opetuksen keskus. Tiloja käyttävät Tampereen yliopiston lisäksi myös Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Tampereen teknillinen yliopisto. Välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Tampereen yliopistollisen sairaalan tilat.

Talotekniikka yksissä käsissä

Kohteen sähkö- ja LVI-urakoinnista on vastannut Tammelan Talotekniikka Oy, vuonna 2002 toimintansa aloittanut pitkän linjan talotekniikkayhtiö. Yhtiö on historiansa aikana ollut tekemässä Pirkanmaan ja Hämeen alueella useita tämänkin kokoluokan kohteita, mutta terveysteknologiaan liittyvistä hankkeista Arvo2 on selvästi suurin. Rakennus, johon sijoitetaan suuret määrät laboratorio- ja puhdastiloja, kaksinkertainen sähköjärjestelmä ja häiriösuojattu tila, on talotekniikan kannalta selvästi tavallista vaativampi.
Projektin vetäjä Timo Mäkinen Tammelan Talotekniikasta myöntää, että haasteita on riittänyt. ”Vaikka kyseessä ei ole varsinainen sairaalarakennus, niin opetuskäyttöä varten varustetaso on lähes vastaava kuin sairaalassa. Laboratoriot, leikkaussalit ja puhdastilat on toteutettava erittäin huolellisesti. P1-puhtausluokitus asettaa urakoitsijalle tarkat vaatimukset.”
Arvo2:n sähköjärjestelmä on kaksinkertainen. Varavoimana käytettävä dieseljärjestelmä käynnistyy 20-30 sekunnin viiveellä, jos pääjärjestelmään tulee häiriö. Lisäksi rakennuksessa on laitteita, joille taataan katkoton sähkönsaanti UPS-järjestelmällä. Rakennuksen erikoisuutena Timo Mäkinen mainitsee solututkimukselle varatun häiriösuojatun tilan. Faradayn häkiksi tehdyssä tilassa tutkitaan millivolttien jännitteen vaikutusta soluihin ja niiden käyttäytymiseen.

MEKA-tuotteet käytössä alusta asti

Tammelan Talotekniikka on luottanut koko toimintansa ajan MEKAn -tuotteisiin. Niiden laatuun ja toimitusvarmuuteen kautta linjan on oltu erittäin tyytyväisiä. Timo Mäkinen sanoo, että lankahyllyt olivat varsinkin Arvo2:n kannalta tervetullut lisä MEKAn tuotevalikoimaan. ”Lankahyllyt ovat korkean hygieniatason tiloissa usein ainoa vaihtoehto. Lankahyllyä meni tähän kohteeseen paljon.”
Arvo2 on mittava hanke. Projekti käynnistyi vaiheittain lähes kaksi vuotta sitten, ja elokuussa 2014 alkoivat isommat työt. Enimmillään sähkötöitä on tehnyt 33 asentajaa, lisäksi saman kokoinen joukko on ollut kiinnitettynä LVI-asennuksiin. Kaapeliteitä on Mäkisen mukaan mennyt kohteeseen ”massiivisia määriä”, ja vielä on edessä yksi mittava toimitus. ”Erikoisvarusteltuja INSTAL -pistorasiapylväitä on tulossa lähes 500 kappaletta. Toimitukset alkavat pikapuoliin”, Mäkinen kertoo.
”Pistorasiapylväiden erikoisvarustelut (AV-kalustukset, laadukkaat HDMI- ja VGA-kaapelit ja erikoisjalat) olivat haasteellisia, mutta Meka Prolla oli niihin ratkaisut. Logistiikkapäällikkö Aarne Hautajärvi on tehnyt hyvää työtä varustuksen selvittämisessä.”

Kaikki johtokanavat maalautettu

Oma erityispiirre Arvo2:n johtokanavatoimituksissa on ollut se, että arkkitehtisuunnitelman mukaisesti kaikki kanavat on maalautettu erikoisvärein. Hankinnoista vastanneen projektipäällikkö Kati Pulkkasen mukaan tämäkään ei aiheuttanut ongelmia toimitusten aikatauluissa. ”Tiesimme ennakkoon, kuinka pitkään maalaukseen piti varata aika. Johtokanavat tilattiin Meka Prolta valmiiksi maalautettuna ja hyllyt tukusta, eikä ongelmia ollut. Kaikki toimi suunnitelmien mukaan. Meka Pro hoiti osuutensa hyvin, kuten aina ennenkin”, Pulkkanen sanoo.

Julkaistu 7.4.2016

Kuva: Rami Marjamäki / Meka Pro Oy