antti

 



Tee stressitesti yrityksesi huoltovarmuudelle. Nyt.

Ennen kevättä 2020 kovin moni suomalainen ei pohtinut sellaista asiaa kuin huoltovarmuus. Kovin moni ei välttämättä edes tiennyt, että meillä toimii laitos nimeltä Huoltovarmuuskeskus, tuttavallisesti HVK. Naapurimaa Ruotsissa sellaista ei enää ole lainkaan, eikä myöskään huoltovarmuusvarastoja. Mutta meidän on turha paukutella henkseleitämme – yhtä lailla housut kintuissa koronakriisi yllätti niin meidät kuin muutkin. Mutta tästä otetaan opiksi. Nyt kaikki ymmärtävät huoltovarmuuden merkityksen sekä sanana että konkreettisella tasolla. On varauduttava siihen, että jonain päivänä kaikki ei toimikaan niin kuin pitäisi, ja sitä varten kaapissa on oltava tavaraa.

Onneksi yksi on toiminut lähes ongelmitta: internet. Kansainvälinen tietoliikennejärjestelmä servereineen ja tietoliikenneverkkoineen on pitänyt maailman pystyssä. On vaikea, ellei mahdoton kuvitella, miten koronakriisi olisi vaikuttanut jokapäiväiseen elämäämme, jos netti olisi kaatunut. Me pärjäämme ilman lentomatkoja ja laivaliikennettä ainakin jollain tavalla, mutta ilman toimivia verkkoyhteyksiä maailma pysähtyy. Tulee konkreettinen stoppi. Das grosse Kaputt.

Entä mitä tarkoittaa yrityksen huoltovarmuus? Kun tästä eteenpäin yrityksissäkin huoltovarmuuteen kiinnitetään uudenlaista huomiota, on välttämätöntä laskea sen piiriin ehdottomasti ja jopa ensimmäiseksi tietoliikenne, tietojärjestelmät ja ohjelmistot. Ja tämä tarkoittaa huoltovarmuudesta huolehtimista jo siinä vaiheessa, kun järjestelmien käyttöönottoa suunnitellaan. Stressitesti: voidaanko yrityksen koko toiminta siirtää tarpeen tullen verkkoon? Vai pyörittääkö henkilökunta peukaloitaan, kun tieto ei kulje, ja palavereita on hankala järjestää?

Organisaation läpinäkyvyyttä tukevat ratkaisut, jotka toimivat 100% teholla myös poikkeusoloissa, esimerkiksi etätyöhön siirryttäessä, ovat korona-aikaan olleet eräs huoltovarmuuden elementti. Nyt voi sanoa, että yritykset, joilla nämä asiat ovat olleet kunnossa jo ennen kriisiä, selviävät tästä ulos vain vähin naarmuin.

Ketkään muut eivät siirtyneet etätöihin niin hanakasti kuin suomalaiset. Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen, mutta tuskin etätöiden tekeminen jatkossa vähenee. Onko sinun yrityksesi ja käyttämäsi työkalut valmiita tähän?

Julkaistu 6.8.2020
Mercus Software