Merkillepantavaa näissä hakukoneosumissa on, että tuoreimmat ovat viime tammikuulta. Onko niin, että oikeus onnelliseen työelämään on päässyt meiltä hetkeksi, pandemian toista aaltoa odotellessa, unohtumaan? Viekö pelko meiltä oikeuden onneen?
Jos kysyy satunnaiselta toimihenkilöltä, mitä hän toivoo elämältä, listalle nousevat jossain järjestyksessä todennäköisesti nämä: terveyttä, ystäviä, hyvän työpaikan ja taloudellista turvaa. Ja hetken miettimisen jälkeen: onnellisuutta. Ja näin kuuluukin olla, sillä kuka toivoisi olevansa onneton? Mutta tärkeä jatkokysymys onkin se, kuinka onnellisuus saavutetaan. Kuten heti alussa kävi selväksi, kysymys onnellisuudesta ei ole runoilijoiden ja filosofien haihattelua, vaan keskeinen talouden funktio. Onnellinen ihminen on tehokas ja luova, koska hän tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä, ja hän tuntee työpanostaan arvostettavan. Ja samoin kuin onnellisuuteen, myös työtehoon pätee sama asia: kukaan ei halua olla huono ja tehoton työssään. Jokainen haluaa tehdä parhaansa.
Joten nyt onkin enää jäljellä yksi, ratkaiseva kysymys: kuinka varmistetaan, että jokainen – sinä, minä ja hän – saa mahdollisuuden olla työssään mahdollisimman hyvä? Vastaus on niin yksinkertainen, että se on syytä kirjoittaa tähän kahdesti.
Poista kaikki esteet, jotka haittaavat työn suorittamista parhaalla mahdollisella tavalla. Siis: Poista kaikki esteet, jotka haittaavat työn suorittamista parhaalla mahdollisella tavalla.
Helppoa, vai mitä? Seuraavaksi tarvitaan työkalu, jonka avulla esteet poistetaan. Esimerkiksi tehokas projektinhallinta ja ajankäytön suunnittelu voivat olla ensimmäisiä askelia uuteen, onnellisempaan työelämään.
Julkaistu 8.9.2020
Kuva: Mercus Software