antti

 



Ilmanvaihdon katselmukset saatava vähintään Ruotsin tasolle

Uutiskuva ilmanvaihdon katselmukset mv

Jokaisen suomalaisen lähipiirissä on joku, joka on kärsinyt työpaikkansa tai oppilaitoksensa huonosta sisäilmasta. Ongelma on niin yleinen, että sitä voisi kutsua suorastaan kiinteistönpidon kansantaudiksi. Sillä kiinteistönpitäjän vastuulle tämä asia pääasiassa kaatuu, vaikka rakentajillakin on ongelmissa oma roolinsa. Suunnittelijat voidaan kai vapauttaa vastuusta, sillä tuskin kukaan tässä maassa on koskaan suunnitellut kiinteistöä, jonka ilmanvaihto olisi tarkoitettu umpioksi.

Suomen LVI-alan toimijoiden yhteenliittymä FINVAC vetää parhaillaan Ympäristöministeriön rahoittamana hanketta nimeltä Ilmanvaihdon katselmukset, jonka tuloksena pyritään jo maaliskuussa saamaan aikaan yhteinen näkemys katselmusten oikeasta toteutustavasta, koulutustarpeesta, vastuunjaosta ja laadunvarmistuksesta. Tässä vaiheessa voisi tietenkin kysyä, että miksi vasta nyt? Miksi ei jo kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten?

Vastausta tähän on hankala saada, mutta nytkin voidaan todeta, kuten niin monessa muussakin asiassa, että kyse on ollut rahasta. Kaikille kiinteistönpidon ammattilaisille on varmasti ollut selvä asia, että ilmanvaihtojärjestelmän on oltava kunnossa. Mutta kuinka usein ja millä tarkkuudella sen toiminta on tarkastettava, onkin toinen juttu. Suomen suurimman kiinteistömassan haltija, Senaatti-kiinteistöt, on sekin alkanut vasta muutama vuosi sitten toteuttaa järjestelmällisiä, määräaikaisia ilmanvaihdon katselmuksia. Toki Senaatti on huolehtinut kiinteistöjensä ilmanvaihdosta jo aiemminkin, mutta täsmällinen katselmointiohjeistus on puuttunut.

Ja kun rahasta puhutaan, on helppo todeta, että on aina halvempaa ennakoida kuin korjata jo tapahtunutta vahinkoa. FINVACin hankkeen tavoitteena on löytää kustannuksiltaan järkevä, portaittain syvenevä katselmuskäytäntö, jonka avulla voitaisiin kattaa koko maamme rakennuskanta esimerkiksi kolmen vuoden välein tehtävillä määräaikaistarkastuksilla. Jokaiselle tuttu vertailukohta löytyy autojen määräaikaisista katsastuksista, joilla varmistetaan autojen liikennekelpoisuus. Eivätkö rakennukset, joissa asumme ja käymme töissä, ole yhtä tärkeitä kuin liikennevälineet?

FINVACin tavoitteena on julkaista Ilmanvaihdon katselmukset -ohje tämän vuoden lopussa. Jo sitä ennen jokainen kiinteistönpidosta vastaava taho voi tarkistaa omat ohjeensa ja vastuullaan olevien kiinteistöjen ilmanvaihdon edellisen huolto- tai tarkastusajankohdan. Se löytynee kätevimmin kiinteistön sähköisestä huoltokirjasta, tai käytössä olevan projektinhallintatyökalun kohdasta toistuvat tehtävät.

Julkaistu 16.2.2021

Kuva: Mercus Software