antti

 



Lappeenrannan timanttia hiotaan edelleen

 Timantit mv

Kaakkois-Suomesta, Saimaan rannoilta, tulee suomalaisen ohjelmistokentän kummajainen: Oy Mercus Software Ltd, jonka Broker-ohjelmistotuotteet ovat 20 vuoden aikana hiipineet kuin salaa markkinajohtajan asemaan Suomen suurimmissa urakointiyrityksissä. Mistä oikein on kysymys?

Aloitetaan yrityksen nimestä. Roomalaisessa tarustossa Mercurius oli kaupankäynnin ja liikevoiton jumala. Ollaanko oikeilla jäljillä, toimitusjohtaja Valeri Tiik?

”Kyllä, siitä nimi kertoo. Meidän koko toimintamme tavoite on parantaa asiakkaidemme liiketoiminnan tehoa. Tavoite sinällään on geneerinen ja melkein kuka tahansa voi kertoa pyrkivänsä samaan, mutta me tähtäämme konkreettisesti siihen, että asiakkaat, jotka ovat jo selviytyneet eloonjäämistaistelusta, pystyvät edelleen vahvistamaan suorituskykyään ja asemaansa markkinoilla”, Tiik toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa Tiikin mukaan sitä, että Broker Site Manager -järjestelmä sisältää menetelmät oman osaamisen ja asiakaspotentiaalin hallinnasta tarjouslaskentaan, voitetun tarjouksen automaattisen generoinnin projektirakenteiksi, projektinohjauksen ja resurssienhallinnan sekä laskutustietojen muodostuksen. ”Tämä on CRM, ERP, HR, tarjouslaskenta ja kymmenen muuta järjestelmää samassa paketissa”, kertoo Valeri Tiik. ”Olemme rikastaneet BSM:n älykkyyttä yli 20 vuoden ajan kerätyllä osaamisella ja tiedolla.”

Mutta maailma ei ole valmis, eikä myöskään BSM. Ohjelmistoa on kehitettävä jatkuvasti, koska Mercuksen oma liiketoiminta laajenee ja samalla asiakkaiden tarpeet kasvavat.”Pandemia räjäytti etätöiden määrän. Samalla tiimit, jotka ennen toimivat fyysisesti samoissa tiloissa, levisivät joissakin tapauksissa ympäri maailmaa”, Valeri Tiik sanoo. ”Meidän työkalumme on lähtökohtaisesti tehty maantieteestä riippumattomiksi, ja esimerkiksi kenttätyöntekijöiden BSM toimii aina mobiilisti. Mutta pandemia muutti käsityksemme siitä, mitä globaali ohjelmistojen käyttö ja hallinta tarkoittavat.”

Tiik kertoo, että BSM:n seuraavat kehitysaskeleet liittyvät erityisesti siihen, miten eri yrityksissä toimivat henkilöt liitetään yhteisiin projekteihin ja kuinka tehoa vaativat laskentaprosessit siirretään yksittäisiltä työasemilta ison kapasiteetin palvelinkeskuksiin. ”Kehitämme järjestelmästä aidosti globaalin ohjelmistoratkaisun. Tarve on tunnistettu omissa tutkimus- ja selvityshankkeissamme, mutta viesti on tullut myös asiakkailta”, Valeri Tiik sanoo.

Niin, ne asiakkaat. Keitä he oikein ovat? ”Lista on pitkä, mutta jos tarkastellaan vaikkapa Suomen kymmentä suurinta talotekniikka-alan urakointiyritystä, niin niistä seitsemän on meidän asiakkaitamme”, kertoo Tiik.

Se on melkoinen referenssi. Palataan siis jutun alkuun ja yrityksen kotipaikkaan. Miten Lappeenrannasta ponnistetaan Suomen suurimpien yritysten ohjelmistotoimittajaksi?” Kun perheemme muutti 30 vuotta sitten Virosta Suomeen, Lappeenrantaan oli helppo asettua. Siellä on huipputason korkeakoulu, kohtuuhintaisia asuntoja ja ilmapiiri kannusti yrittäjyyteen”, Valeri Tiik luettelee. ”Mutta tänä päivänä meillä on toimintaa ympäri Suomea sekä osaavaa porukkaa myös Virossa. Tuotekehitystä tehdään Helsingissä, Lappeenrannassa ja Tallinnassa. Myyntiä johdetaan Helsingistä.”

”Me olemme tehneet 20 vuoden aikana BSM:stä timantin. Uskallan sanoa, että se on kovatasoisin projektinhallinnan ja työnohjauksen järjestelmä, mitä Skandinaviasta löytyy”, Valeri Tiik sanoo. ”Mutta jatkamme timantin hiomista edelleen. Hyvääkin voi parantaa.”

Julkaistu 28.12.2021
Kuva: Freepik