antti

 



Greenled toi lisää turvaa ja tuottavuutta Sipoon jättimäisiin logistiikkakeskuksiin

Petri Pitkänen Inex Partners 990px

Suomen huoltovarmuuden kannalta eräs tärkeimpiä solmukohtia on Inex Partnersin jättiläismäinen logistiikkakeskus Sipoossa. Tai itse asiassa kyseessä on kaksi keskusta, joista yhden kautta kulkevat päivittäistavarat ja toinen vastaa käyttötavaroiden liikuttelusta. Inex Partners on SOK:n kokonaan omistama logistiikkayhtiö, joka vastaa kaikkien S-ryhmän kauppojen tavaratoimituksista.

Puolet koko Suomen ruokakuljetuksista kulkee Sipoon kautta.

Logistiikkakeskukset toimivat vuoden kaikkina päivinä, ympäri vuorokauden.

Niiden valaisu on kriittinen ja tärkeä osa koko Suomen ruokahuoltoa. Valaisinjärjestelmien toimittajaksi valittiin Greenled.

”Harvoin tullaan kädestä pitäen kiittämään, kun pistäydyn käyttöönoton jälkeen kohteessa”, kertoo Sipoon keskusten valaisinjärjestelmien myynnistä vastannut Kalle Ojamo. ”Työturvallisuuspäällikkö tarjoaa meille jäätelöt, kun käymme kylässä.”

Nykyaikaisen työ- ja tuotantotilojen valaisinjärjestelmän tärkeimmät tehtävät liittyvät erityisesti työturvallisuuden ja -viihtyvyyden kasvattamiseen, joten jäätelöiden tarjoamiselle on hyvät perusteet. Hyvin suunniteltu ja toteutettu valaistus parantaa myös tuottavuutta, mikä myös on äärimmäisen arvokas asia mille tahansa yritykselle, eikä Inex ole tässä tietenkään poikkeus.

”Vanha valaistus jätti joissakin tiloissa alueita lähes kokonaan ilman valoa”, kiinteistöpäällikkö Petri Pitkänen sanoo. ”Nyt katvealueita ei ole lainkaan, joten on selvä asia, että työturvallisuus on parantunut.”
Kesällä 2016 käyttöön otettu Inexin päivittäistavaroiden logistiikkakeskus oli avautuessaan Suomen suurin ja modernein lajissaan. Sen tietomallisuunnittelulle myönnettiin Tekla BIM Award -palkinto, ja alusta alkaen keskuksen yleisergonomiaan ja työturvallisuuteen kiinnitettiin valtavasti huomiota. Neljä vuotta vanhempi käyttötavaroiden logistiikkakeskus on sekin täynnä huippuluokan talotekniikka ja automaatiojärjestelmiä. Mutta silti molempien valaisinjärjestelmät kannatti jo uusia.

”Yksi motiivi järjestelmien vaihtoon tuli siitä, että loisteputkien myynti kielletään EU:n alueella tämän vuoden elokuussa”, Kalle Ojamo kertoo. ”Mutta kokonaisuuden kannalta tämä oli vain pieni tekijä. Varsinaiset syyt ovat tehokkaammassa ja tarpeenmukaisessa valaistuksessa – eikä tietenkään haittaa, että samalla energiaa säästyy 65 prosenttia, ulkovalaistuksessa jopa 75 prosenttia.”

Uudet led-valot säästävät merkittävästi sähköä verrattuna T5-loisteputkiin, jollaisilla Inexin tilat pääosin oli valaistu. Mutta yhtä paljon säästöä tulee myös DALI-pohjaisesta Osram Encelium -ohjausjärjestelmästä, jonka avulla valaistusta voidaan muokata ja ohjata valaisinkohtaisesti tilojen käytön mukaan. Yhteensä puhutaan siis kahden kolmasosan tai jopa kolmen neljäsosan säästöistä. Ympäristön kannalta nämä luvut ovat todella merkittäviä.
”Esimerkiksi tuotantotiloissa vanhat loisteputket olivat päällä jatkuvasti. Se kulutti suoraan paljon sähköä, ja lisäksi tehottomat putket nostivat tarpeettomasti tilojen lämpötilaa, mikä aiheutti kesällä lisäjäähdytyksen tarvetta, eli lisää energiahukkaa”, Petri Pitkänen kertoo. ”Yksi syy järjestelmän vaihtoon oli juuri energiansäästö. Laskimme, että säästöt olisivat merkittäviä.”

Kahden jättikokoisen logistiikkakeskuksen valaisinjärjestelmän uusimien ei ole pieni urakka. Yhteensä tiloista poistettiin 10 620 vanhaa loisteputkea ja niitä korvaamaan asennettiin pienempi määrä uusia led-valaisinta. Valaistusteho tuplaantui tai joillakin alueilla jopa kolminkertaistui ja samalla valon laatu parani, eli rakennuksessa ei käytännössä ole enää yhtään hämärää nurkkaa.
Mutta merkittävintä ja samalla haasteellisinta koko projektissa oli, että logistiikkakeskusten toiminta ei saanut häiriintyä hetkeksikään. Erityisen kriittinen oli päivittäistavarakeskuksen tilanne, sillä ruoan ja tavaroiden pitää liikkua normaalisti ja katkoitta, aina. Vaatimus oli niin kova, että vaihtoehtoja toimittajaksi ei ollut monta.

”Urakkatarjousvaiheessa mukana oli enää sellaisia toimijoita, joilla katsottiin olevan realistinen mahdollisuus selvitä näin suuresta ja vaativasta kokonaisuudesta”, sanoo Petri Pitkänen. ”Emme katsoneet pelkkää hintaa, vaan kokonaisuutta. Greenledin referenssit olivat erinomaiset, samoin pisteet. Lopulta valinta oli hyvin yksinkertainen.”
Kun asennukset saatiin joulun 2022 alla valmiiksi, voitiin tarkastella projektin aiheuttamien häiriöiden määrää.
”Niitä oli nolla”, paljastaa Kalle Ojamo. ”Ei yhtään.”

Virheettömän lopputuloksen taustalla oli ensin toteutettu käyttötavarakeskuksen valaisinjärjestelmän uusiminen. Projektin perusteella tehtiin päivittäispuolta varten huolellinen ennakkosuunnittelu ja sveitsiläisen kellon tarkkuudella toimiva aikataulutus.

”Lisäksi olennaista oli jatkuva ja hyvä keskusteluyhteys meidän ja asiakkaan välillä”, Ojamo sanoo.
”Pidimme viikkopalaverit säännöllisesti, ja tarvittaessa yhteyttä pidettiin myös niiden ulkopuolella. Kommunikointi toimi läpi projektin erinomaisesti”, vahvistaa Pitkänen. ”Mutta parasta oli se, että kaikki asioita ei kierrätetty minun kauttani, vaan Greenledin asentaja saattoi kysyä kommentteja suoraan tuotantohenkilökunnalta, eli niiltä ihmisiltä, joiden työhön hänen ratkaisunsa vaikuttavat suoraan. Se oli erinomaisen fiksu tapa toimia.”
Projektille laskettiin energiansäästöistä kertyvä takaisinmaksuaika, joka oli valaisinjärjestelmän laajuuden takia hyvin lyhyt, vain 2.8 vuotta. Sen sijaan parantuneelle työturvallisuudelle, työssä jaksamiselle ja tuottavuuden kasvulle ei takaisinmaksuaikaa tarvinnut laskea – koska kaikki nämä ovat voimassa heti.

Paitsi, että energiansäästön laskelmat eivät aivan pitäneet paikkaansa.
”Emme olleet laskelmia tehdessämme osanneet ennakoida sähkön hinnan nousua”, tunnustaa Petri Pitkänen. ”Takaisinmaksuaika lyheni. Säästämme nyt enemmän kuin ennustimme.”

Julkaistu 1.10.2023
Kuvassa Petri Pitkänen (Kuva: Greenled)