antti

 Hallitus varasi 50 miljoonaa homerakennusten korjaamiseen

 

yritysesittely ylakuva

Hallituksen lisätalousarvioon loppuvuodelle kohdistettiin etukäteen toiveita erityisesti korjausrakentamisen osalta, koska sen taloutta elvyttävät vaikutukset arvioitiin poikkeuksellisen suuriksi. Tiukassa taloustilanteessa rakennuskannan korjaamiseen käytettävät rahat olisivat positiivinen signaali, joka heijastuisi koko talouden kehitykseen myönteisesti.
Päiväkotien ja koulujen homekorjauksiin saatiinkin rahaa 35 miljoonaa, ja sosiaali- ja terveydenhuollon vastaaviin hankkeisiin 15 miljoonaa. Asuinrakennusten kunnostukseen osoitettiin 15 miljoonan käynnistysavustus loppuvuodelle, ja lisää rahaa on tulossa vuoden 2014 aikana. LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä arvioi kesällä, että rakennuskannan kunnostamiseen tarvittaisiin loppuvuonna vähintään 100 miljoonaa. Tästä tavoitteesta jäätiin jonkin verran, ja nyt jää nähtäväksi, tulevatko tukirahat ajoissa. Alan kehityksen ennustaminen on vaikeampaa kuin pitkään aikaan – vielä keväällä LVI-ala arvioi käänteen parempaan tapahtuvan syksyn aikana.

Lappiin kaivataan peruskorjausrahaa

Torniolaisen LVI-Vanhatalo Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Vanhatalo näkee tilanteen täysin poikkeuksellisena. Yrityksellä on ollut hyvä näkyvyys koko Pohjois-Suomen LVI-alaan yli kolmen vuosikymmenen ajan, ja Vanhatalon mukaan päättyvä kesä on ollut Lapissa hiljaisempi kuin miesmuistiin. ”Tavallisesti heinäkuussa paiskitaan hommia olan takaa, mutta nyt pyöriteltiin peukaloita”, Vanhatalo ihmettelee. ”Teollisuus ei investoi pienille paikkakunnille, ja kouluja kunnostetaan ehkä yksi per vuosi.”
Homekoulukorjausten lisäbudjetista voi odottaa parannusta tilanteeseen, mutta kaikkea se ei ratkaise. Kimmo Vanhatalo suree Pohjois-Suomen asuntokannan rapistumista. ”Sotien jälkeen rakennetut asuintalot vaatisivat pikaisesti korjaamista, mutta rahaa ei tunnu löytyvän enempää kunnilta kuin asuntoyhtiöiltä”, Vanhatalo harmittelee. Oman yrityksensä tilanteen Vanhatalo näkee kuitenkin tyydyttävänä. ”Ensi vuoden näkymiä on vaikea ennustaa, mutta onneksi saimme yhden suuren urakan täältä kotikaupungista. Putaan koulun peruskorjaus on meille iso hanke, kokoluokka noin miljoona euroa.”

Kilpailutilanteessa ratkaisevat laatu ja urakkalaskennan tarkkuus

Kun kohteita on vähemmän, kilpailu kovenee. Kimmo Vanhatalo arvioi, että oman yrityksen menestystä on auttanut investointi sertifioituun laatujärjestelmään ja hyviin työkaluihin. ”Laatujärjestelmästä saa pisteitä urakkakilpailussa”, Vanhatalo kertoo. ”Ja vaikka halvin tarjous saa pisteitä tolkuttomasti, voivat sertifikaateista saadut pisteet silti tuoda urakan kotiin.”
Kovassa kilpailutilanteessa pitäisi tarjoukset pystyä laskemaan nopeasti ja tarkasti. ”Joistakin kohteista suunnitelmat saadaan edelleen paperisina, mikä on järjetöntä”, Vanhatalo päivittelee. ”Kynän ja paperin kanssa laskeminen on pelkkää tuhertamista. Mutta esimerkiksi Putaan koulun kaikki kuvat saatiin dwg-muodossa, jolloin laskeminen onnistui JCAD quantumilla. Massat siirrettiin Ecomiin, josta saatiin hinnat”, Vanhatalo kuvaa. ”Se oli rentoa puuhaa.”

Julkaistu 1.10.2013