antti

 Sähköala odottaa viennistä kasvun käynnistäjää

Keväällä tehdyn suhdannekyselyn mukaan sähköalan tilauskannat olivat helmi-maaliskuussa voimakkaassa laskussa. Kyselyyn vastanneet yritykset olivat kuitenkin toiveikkaita loppuvuoden osalta ja tilauskantojen laskun uskottiin taittuvan. LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä toi heinäkuun lopulla esiin koko talotekniikka-alaa koskevan huolen – Suomen rakennuskanta rapistuu kovaa vauhtia, ja korjausrakentamiseen täytyy löytyä rahaa nopeasti. Syrjälä esitti kannanotossaan, että hallituksen pitäisi elokuun budjettiriihessä päättää korjausrakentamisen lisärahoituksesta jo tälle vuodelle. Jonkin verran lisärahaa saatiinkin, mutta jää nähtäväksi mihin se riittää.
Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella toimiva Sähköpalvelu J. Yrjänheikki Oy sai kesällä Asiakastiedon myöntämän Suomen Vahvimmat –sertifikaatiin. Yritys on pystynyt haastavassa tilanteessa säilyttämään asemansa ja jopa kasvattamaan toimintaansa, vaikka viime vuoden liikevaihto laski hieman vuoden 2011 huipputuloksesta. Toimitusjohtaja Jouni Yrjänheikki kertoo, että toiminnan laajentaminen vuosi sitten Ouluun oli oikea ratkaisu. ”Olemme saaneet Oulusta isoja kohteita hoitaaksemme”, Yrjänheikki sanoo.
Tulevaisuuden osalta Yrjänheikki on varovaisen myönteinen arvioissaan. ”Meillä on tällä hetkellä täystyöllisyys, ja näyttää että tilanne jatkuu samanlaisena vuoden loppuun. Pystymme jopa kasvattamaan liikevaihtoa viime vuodesta”, Yrjänheikki sanoo. ”Meillä on myös suunnitelmat lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta lupa-asiat ovat edelleen vähän kesken.” Kaikkiaan lupaprosessi on kestänyt lähes puolitoista vuotta, mikä on yllättänyt pitkän linjan yrittäjän. ”Käsketään satsata vientiin, mutta byrokratia on tolkuttoman raskas”, Jouni Yrjänheikki ihmettelee. ”Mutta ensi vuoden puolella on tarkoitus aloittaa, tällä hetkellä ei työvoimaa riittäisikään kuin lähialueen hankkeisiin.”
Millä keinoilla suomalainen sähköalan yritys voi menestyä ulkomailla? Jouni Yrjänheikki sanoo, että kilpailutilanteessa samat asiat ratkaisevat kuin kotimaassakin. ”Yrityksen luotettavuus, urakan oikea hinta, laadukas työ. Ei sen kummempaa. Tietenkin kielitaitoa pitää olla jonkin verran.”

 

Julkaistu 20.11.2013